Drake Artystą Roku 2016

Drake został uznany przez IFPI – Międzynarodową Federację Przemysłu Fonograficznego – najpopularniejszym artystą roku 2016. Wyróżnienie przyznawane jest na podstawie liczby sprzedanych nagrań na świecie. Nagroda podkreśliła ogromny sukces jego czwartego albumu, "Views", który został wydany w ubiegłym roku.

Drake jest czwartym laureatem nagrody IFPI (Global Recording Artist of the Year Award) – jedynego takiego wyróżnienia, które odzwierciedla światowy sukces artysty na rynku nośników fizycznych i formatów cyfrowych, włączając pobrania i streaming.
Views jest pierwszym w historii albumem, który został odsłuchany ponad miliard razy w serwisie Apple Music, podczas gdy drugi singiel albumu, One Dance, jest pierwszym nagraniem odtworzonym miliard razy w Spotify. Kolejne utwory: Pop Style, Controlla i Too Good Trównież odniosły ogromny sukces na całym świecie.

Drake - One Dance feat. Kyla & Wizkid

Frances Moore, przewodnicząca IFPI, powiedziała: Cieszę się, że mogę uhonorować Drake’a jako Artystę Roku 2016. Jego sukces pokazuje, jak głęboko jego muzyka przemawia do szerokiej publiczności na świecie. Światowy ranking najpopularniejszych artystów prezentuje szereg niezwykłych osobowości, a różnorodność i żywotność ich sztuki wiele mówi o stanie dzisiejszej muzyki.
W związku z przyznaniem nagrody dla Artysty Roku IFPI opublikowało coroczny ranking najpopularniejszych artystów – Top 10. Drugie miejsce zajął David Bowie, którego album Blackstar ukazał się na dwa dni przed jego śmiercią w styczniu 2016 roku. Album ten był na pierwszym miejscu sprzedaży w 24 krajach. Na trzecim i czwartym miejscu rankingu znaleźli się Coldplay i Adele, których albumy z 2015 roku: A Head Full of Dreams i 25 były niezwykle popularne w 2016 roku.
Nagroda IFPI dla Artysty Roku i zestawienie Top 10 najpopularniejszych artystów na świecie – to pierwszy i jedyny taki ranking, który stanowi dokładne podsumowanie światowej sprzedaży nagrań artystów w serwisach strumieniowych, jak również sprzedaży singli i albumów na nośnikach fizycznych i w formatach cyfrowych. W poprzednich latach laureatami tej prestiżowej nagrody byli: One Direction (2013), Taylor Swift (2014) i Adele (2015).

Ranking najpopularniejszych artystów 2016r. według IFPI – Top 10

1. Drake
  2. David Bowie
  3. Coldplay
  4. Adele
  5. Justin Bieber
  6. Twenty One Pilots
  7. Beyoncé
  8. Rihanna
  9. Prince
  10. The Weeknd

O IFPI
Międzynarodowa Federacja Przemusłu Fonograficznego (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) – to organizacja promująca interesy międzynarodowego przemysłu muzycznego na całym świecie. Zrzesza niemal 1 300 wytwórni płytowych w 62 krajach, w tym międzynarodowe koncerny i niezależne wytwórnie. Posiada stowarzyszone Grupy Krajowe w 57 krajach. Misją IFPI jest promowanie wartości nagranej muzyki, prowadzenie kampanii na rzecz praw producentów fonograficznych oraz dążenie do coraz szerszego komercyjnego wykorzystania muzyki na wszystkich rynkach, na których działają jej członkowie.
www.ifpi.org

O ZPAV
Związek Producentów Audio Video jest stowarzyszeniem producentów fonogramów i wideogramów muzycznych, zrzeszającym ok. 90% rynku muzycznego w Polsce. Posiada zezwolenie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego na zbiorowe zarządzanie prawami producentów fonograficznych. Od momentu powstania w 1991 roku ZPAV prowadzi działania na rzecz dynamicznego rozwoju rynku muzycznego w Polsce. Jest Grupą Krajową Międzynarodowej Federacji Przemysłu Fonograficznego (IFPI), która zrzesza i reprezentuje światowy przemysł muzyczny (ponad 1 400 firm w 66 krajach). ZPAV działa na forum legislacyjnym, współpracuje z organami ścigania i wymiaru sprawiedliwości w dziedzinie ograniczenia naruszeń praw autorskich i pokrewnych, prowadzi szerokie działania edukacyjne oraz promocyjne, wspierające rozwój rynku muzycznego, m.in. opracowuje oficjalną listę sprzedaży OLiS oraz przyznaje wyróżnienia Złotych, Platynowych i Diamentowych Płyt.

Od 1995 r. ZPAV jest organizatorem Fryderyków – nagród muzycznych, przyznawanych przez środowisko muzyczne: muzyków, autorów, kompozytorów, producentów muzycznych, dziennikarzy i branżę fonograficzną, zrzeszonych w Akademii Fonograficznej.
www.zpav.pl

Drake_Nothing W_300CMYK.jpg

Drake Artystą Roku 2016_IFPI TOP 10.png

IFPI_hasło.jpg

napis_logo.jpg

logotyp_ZPAV_2.jpg

Margaret wystąpi z największymi światowymi gwiazdami muzyki pop

Koncerty Night of the Proms – to spotkanie największych światowych gwiazd muzyki pop. W tym roku polska publiczność będzie miała okazję zobaczyć na scenie m.in. UB40, Anastacię i Ronana Keatinga. W tym wyjątkowym muzycznym show wystąpi także polska wokalistka – Margaret, która oprócz własnych przebojów zaśpiewa piosenkę wspólnie z legendą brytyjskiej sceny reggae – grupą UB40. Nadchodząca polska edycja odbędzie się 25 marca 2017 roku w Łodzi.