Powermat - pierwsze punkty ładowania bezprzewodowego w Warszawie

Powermat – najnowsza technologia, łącząca ładowanie bezprzewodowe z inteligentną platformą mobilną, wchodzi do Polski i prezentuje pierwsze wdrożenia systemu w Warszawie.

Powermat – to system ładowania bezprzewodowego dostępny w przestrzeni publicznej: restauracjach, punktach usługowych czy kawiarniach, który dzięki specjalnej aplikacji umożliwia komunikację właściciela lokalu z klientem, zapewniając jednocześnie użytkownikom dostęp do atrakcyjnych ofert promocyjnych.

We współczesnym świecie, w którym coraz bardziej rośnie popyt na bycie online, dostęp do energii jest jedną z ważniejszych potrzeb każdego użytkownika smart gadżetów. Naprzeciw tej potrzebie wychodzi technologia Powermat, która pozwala raz na zawsze zapomnieć o stresie związanym z rozładowującym się telefonem, jednocześnie tworząc unikalną platformę do komunikacji marketingowej.

Powermat buduje sieć punktów w miejscach publicznych, takich jak restauracje, sklepy, bary, salony spa czy biblioteki, w których klienci mogą bezprzewodowo naładować swój smartfon, natomiast właściciele tych miejsc otrzymują efektywne narzędzie do komunikacji z klientem.

Jak to działa

System Powermat wykorzystuje ładowanie przez indukcję elektromagnetyczną. Współpracujące z systemem lokale wyposażone są w specjalne maty wbudowane w stoliki. Aby naładować telefon, wystarczy pobrać darmową aplikację – Powermat – dostępną na systemy Android oraz iOS, i położyć telefon w wyznaczonym miejscu.

Bezprzewodowe ładowanie w systemie Powermat dostępne jest dla niemal każdego modelu telefonu komórkowego, również fabrycznie nieprzystosowanego do ładowania bezprzewodowego. Umożliwiają to specjalne pierścienie ładujące – PowerRingi – które można wypożyczyć na czas ładowania telefonu.

System Powermat jest zgodny z otwartym standardem ustanowionym przez Fundację AirFuel, do której należą tacy giganci technologiczni jak Samsung, Huawei, LG, AT&T, Blackberry czy HTC. Oznacza to, że zakres urządzeń i akcesoriów, które bez przeszkód będą mogły być ładowane w punktach Powermat, będzie stale się powiększał.

Korzyści dla biznesu

System Powermat pozwala zwiększyć przychody zarówno poprzez pozyskanie nowych, jak i zaangażowanie obecnych klientów oraz zbudować więź emocjonalną klienta z marką tak, by wracał częściej do lokalu. Dzięki możliwości wyświetlania w czasie rzeczywistym spersonalizowanych komunikatów o promocjach zwiększa wolumen pojedynczego rachunku.

Z badań Powermat Technologies przeprowadzonych na użytkownikach systemu w Stanach Zjednoczonych wynika, że aż 93% respondentów wybierze miejsce, w którym znajduje się możliwość bezprzewodowego ładowania telefonu. Taki sam procent poleci to miejsce swoim przyjaciołom. Aż 86% ankietowanych spędzi w takim miejscu więcej czasu niż w lokalu bez takiego rozwiązania, zaś 85% uważa, że system Powermat znacząco poprawia wizerunek marki lokalu.

System Powermat umożliwia przygotowywanie oraz dostarczanie na urządzenia mobilne klientów ofert promocyjnych – w dowolnym czasie i miejscu, także w trakcie ich pobytu w lokalu. Pomaga on poznać ich zwyczaje i zachowania, dzięki czemu jest wyjątkowo skutecznym narzędziem marketingowym, które pozwala zbudować istotną przewagę konkurencyjną.

Korzyści dla użytkownika

W świecie, w którym wszystko opiera się na urządzeniach mobilnych, Powermat jest lekiem na największą obawę konsumentów, mianowicie rozładowanie się baterii. Dostarcza klientom prosty i wygodny dostęp do energii, zapewniając nieprzerwaną łączność.

Aplikacja mobilna Powermat – to także dostęp do informacji i atrakcyjnych ofert promocyjnych, które są ważne dla bardzo dużej grupy klientów. W badaniu Powermat Technologies na pytanie o chęć otrzymywania ofert i promocji na telefon podczas jego ładowania w lokalu 74% ankietowanych wyraziło takie zainteresowanie.

Powermat – to także wygodna i intuicyjna aplikacja, która informuje o stanie naładowania baterii, a dzięki funkcji PowerFinder wskazuje najbliższe miejsce, w którym można bezprzewodowo zasilić praktycznie każdy model telefonu, a także pozwala odkrywać nowe miejsca, które dla użytkowników Powermat mają przygotowane atrakcyjne oferty.
fot. Darek Kawka

Gdzie można naładować telefon w systemie Powermat

Najnowsza technologia, zapewniająca wyjątkowy komfort ładowania, dostępna jest między innymi w Stanach Zjednoczonych, Anglii i Australii, a teraz także w Polsce, ponieważ firma Powermat Polska rozpoczęła już wdrażanie pierwszych systemów. Bezprzewodowo można naładować telefon w Warszawie, między innymi w jednym z największych centrów rozrywkowych – Hulakula – Rozrywkowym Centrum Miasta, a także w nail barze Świeżo Malowane oraz w samym centrum miasta – w restauracji Basico. Lista PowerSpotów dostępna jest bezpośrednio w aplikacji, jak i na stronie powermatpolska.pl. Już wkrótce pojawią się na niej kolejne lokalizacje.

Ambasador marki

Z przyjemnością informujemy, że ambasadorem Powermat Polska został Marek Kościkiewicz – muzyk, wokalista, kompozytor, autor tekstów, producent muzyczny; założyciel i lider zespołu De Mono, twórca wielu przebojów muzycznych, a także pasjonat wina i współwłaściciel dwóch warszawskich restauracji Basico – Food, Wine & Friends, które z sukcesem prowadzi od 3 lat.
Ambasador marki PowerMat - Marek Kościkiewicz<br>fot. Maciej Cioch

Ambasador marki PowerMat - Marek Kościkiewicz
fot. Maciej Cioch

Jako współwłaściciel restauracji wiem, jak ważna jest budowa relacji z klientem i jego przywiązania do miejsca. A telefony są dla nas obecnie już niezbędnym wręcz elementem życia – nie służą tylko do kontaktu, ale coraz częściej do zabawy, słuchania muzyki czy chociażby płacenia. Dlatego bardzo spodobał mi się pomysł zaoferowania klientom łatwego dostępu do energii z możliwością nawiązania z nim skutecznej komunikacji. Dopiero zaczynam współpracę z Powermat, ale wiążę z nią duże nadzieje i myślę, że przyniesie ona korzyści zarówno restauracji, jak i naszym klientom – skomentował współpracę z Powermat Polska Marek Kościkiewicz.

O Powermat

System Powermat wdrażany jest w Polsce przez spółkę Powermat Polska, która jest jedynym dystrybutorem rozwiązań Powermat Technologies Ltd. w naszym kraju. Dostarcza najwyższej klasy rozwiązań związanych z ładowaniem bezprzewodowym. Na każdym etapie współpracy z klientami zapewnia profesjonalne doradztwo merytoryczne i techniczne.

Spółka Powermat Technologies, założona w 2006 roku, jest największą i najszybciej rozwijającą się siecią bezprzewodowego ładowania na świecie. Jest pionierem rewolucji bezprzewodowego zasilania i jako pierwsza firma oferuje bezprzewodowe zasilanie konsumentom na całym świecie.

Więcej informacji:                           powermatpolska.pl

Powermat konferencja prasowa 14 marca - Paweł Kmiecik.JPG

Powermat konferencja prasowa 14 marca - Marek Kościkiewicz.JPG

Powermat konferencja prasowa 14 marca - Juliusz Korwin.JPG

Powermat konferencja prasowa 14 marca - Barak Matzkevich.JPG

Powermat konferencja prasowa 14 marca.JPG

Powermat - konferencja prasowa 14 marca.JPG

Powermat - najnowsza technologia ładowania bezprzewodowego dostępna w miejscach publicznych

Powermat – unikalna technologia, łącząca ładowanie bezprzewodowe z inteligentną platformą mobilną, wchodzi do Polski i prezentuje pierwsze wdrożenia systemu.