Dobra sytuacja na polskim rynku muzycznym - podsumowanie I półrocza 2017 r.

Published

Branża muzyczna podsumowała pierwsze półrocze 2017 roku. Wartość polskiego rynku muzycznego wzrosła w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego o ponad 5,1% osiągając poziom ponad 125,5 mln zł. Najwięcej – o ponad 71% – wzrosła sprzedaż płyt winylowych.

Polski rynek muzyczny kolejny raz notuje bardzo dobre wyniki, osiągając w pierwszym półroczu bieżącego roku wzrost o ponad 5,1%. Łączna wartość sprzedaży fizycznej i cyfrowej po pierwszych sześciu miesiącach osiągnęła poziom 125 mln 500 tys. zł, czyli ponad 6 mln zł więcej niż w analogicznym okresie roku 2016.
Wzrost ten spowodowany jest przede wszystkim systematycznie rosnącą sprzedażą cyfrową, która w pierwszych 6 miesiącach osiągnęła udział na poziomie ponad 35% oraz wartość ponad 44 mln zł – jest to wzrost w stosunku do analogicznego okresu o prawie 31,2%. Polski rynek fonograficzny to nadal przewaga sprzedaży fizycznej, której udział - pomimo spadku w analizowanym okresie o nieco ponad 5% - wyniósł prawie 65% z ponad 81 mln zł wartości.
sprzedaż_I-VI 2017.jpg
Najpopularniejszą formą sprzedaży cyfrowej w Polsce pozostaje streaming, który stanowi już 83% rynku cyfrowego, umacniając się na swojej pozycji wzrostem o 39,5%. Na drugim miejscu znajdują się pobrania online (11% rynku cyfrowego), które notują wzrost na poziomie 10%. Następne w kolejności są pobrania na telefony komórkowe (6% rynku) z 11-procentowym spadkiem w porównaniu do pierwszych 6 miesięcy 2016 roku.
rynek cyforwy I-VI 2017.jpg
Najbardziej spektakularny wzrost notują płyty winylowe. W pierwszym półroczu bieżącego roku ich wartość wyniosła ponad 12,3 mln zł, co stanowi wzrost w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego o ponad 71,2%. Największy udział w rynku płyt winylowych mają artyści zagraniczni, którzy stanowią ponad 63,5%; płyty polskich artystów – to 23,7%.
sprzedaż winyli I-IV 2016 do I-IV 2017.jpg

****
Związek Producentów Audio Video  (ZPAV) jest stowarzyszeniem producentów fonogramów i wideogramów muzycznych, zrzeszającym ok. 90% rynku muzycznego w Polsce. Posiada zezwolenie ministra kultury i dziedzictwa narodowego na zbiorowe zarządzanie prawami producentów fonograficznych. Od momentu powstania w 1991 roku ZPAV prowadzi działania na rzecz dynamicznego rozwoju rynku muzycznego w Polsce. Jest grupą krajową Międzynarodowej Federacji Przemysłu Fonograficznego (IFPI), która zrzesza i reprezentuje światowy przemysł muzyczny (ponad 1 400 firm w 66 krajach). ZPAV działa na forum legislacyjnym, współpracuje z organami ścigania i wymiaru sprawiedliwości w dziedzinie ograniczenia naruszeń praw autorskich i pokrewnych, prowadzi szerokie działania edukacyjne oraz promocyjne, wspierające rozwój rynku muzycznego, m.in.: opracowuje oficjalną listę sprzedaży OLiS oraz przyznaje wyróżnienia Złotych, Platynowych i Diamentowych Płyt.
Od 1995 r. ZPAV jest organizatorem Fryderyków – nagród muzycznych, przyznawanych przez środowisko muzyczne: muzyków, autorów, kompozytorów, producentów muzycznych, dziennikarzy i branżę fonograficzną, zrzeszonych w Akademii Fonograficznej.
****

Copy as a Plain Text

Attachments

Download All