Nominacje do Nagród Akademii Fonograficznej – Fryderyk 2018 – zostaną ogłoszone 6 marca. Laureatów poznamy w kwietniu

Akademia Fonograficzna podała datę ogłoszenia nominacji oraz daty uroczystych gal wręczenia nagród Fryderyk 2018. Laureatów w kategoriach muzyki poważnej poznamy 16 kwietnia podczas ceremonii w Studiu im. Witolda Lustosławskiego, natomiast laureatów w kategoriach muzyki rozrywkowej i jazzowej – 24 kwietnia na gali, która odbędzie się w Teatrze Polskim w Warszawie.

W połowie lutego rozpocznie się pierwsza tura internetowego głosowania ponad 1 200 członków Akademii Fonograficznej, w wyniku którego wyłonione zostaną nominacje do Fryderyków 2018.  Lista nominowanych opublikowana zostanie 6 marca.
W tym samym dniu poznamy także laureatów Nagrody Specjalnej – Złoty Fryderyk – przyznawanej przez Radę Akademii Fonograficznej za całokształt osiągnięć artystycznych.

W edycji 2018 nagrania zgłaszane są do konkursu w 9 kategoriach muzyki rozrywkowej, 9 kategoriach muzyki poważnej i 3 kategoriach muzyki jazzowej.
Wydane w 2017 roku albumy, utwory i teledyski można rejestrować w konkursie Fryderyk 2018 jeszcze do wtorku 16 stycznia. Szersza informacja na stronie: www.zpav.pl/aktualnosc
FRYDERYKI – to nagrody przyznawane od 1994 roku przez polskie środowisko muzyczne: ponad 1200 muzyków, autorów, kompozytorów, producentów muzycznych, dziennikarzy i przedstawicieli branży fonograficznej, zrzeszonych w powołanej przez Związek Producentów Audio Video Akademii Fonograficznej. Nagrody przyznawane są w drodze dwuetapowego tajnego głosowania członków Akademii.  Autorką statuetki Fryderyk jest rzeźbiarka Dorota Dziekiewicz-Pilich. Po raz dwunasty produkcja Gali Fryderyk powierzona została Agencji STX Jamboree.

napis_logo_2.jpg

Związek Producentów Audio Video  (ZPAV) jest stowarzyszeniem producentów fonogramów i wideogramów muzycznych, zrzeszającym ok. 90% rynku muzycznego w Polsce. Posiada zezwolenie ministra kultury i dziedzictwa narodowego na zbiorowe zarządzanie prawami producentów fonograficznych. Od momentu powstania w 1991 roku ZPAV prowadzi działania na rzecz dynamicznego rozwoju rynku muzycznego w Polsce. Jest grupą krajową Międzynarodowej Federacji Przemysłu Fonograficznego (IFPI), która zrzesza i reprezentuje światowy przemysł muzyczny (ponad 1 400 firm w 66 krajach). ZPAV działa na forum legislacyjnym, współpracuje z organami ścigania i wymiaru sprawiedliwości w dziedzinie ograniczenia naruszeń praw autorskich i pokrewnych, prowadzi szerokie działania edukacyjne oraz promocyjne, wspierające rozwój rynku muzycznego, m.in. opracowuje oficjalną listę sprzedaży OLiS oraz przyznaje wyróżnienia Złotych, Platynowych i Diamentowych Płyt.

Od 1995 r. ZPAV jest organizatorem Fryderyków – nagród muzycznych, przyznawanych przez środowisko muzyczne: muzyków, autorów, kompozytorów, producentów muzycznych, dziennikarzy i branżę fonograficzną, zrzeszonych w Akademii Fonograficznej.

Fryderyk 2018 v1.jpg

Fryderyk 2018 v4.jpg

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.