Nominacje do Nagród Akademii Fonograficznej – Fryderyk 2018 – zostaną ogłoszone 6 marca. Laureatów poznamy w kwietniu

Akademia Fonograficzna podała datę ogłoszenia nominacji oraz daty uroczystych gal wręczenia nagród Fryderyk 2018. Laureatów w kategoriach muzyki poważnej poznamy 16 kwietnia podczas ceremonii w Studiu im. Witolda Lustosławskiego, natomiast laureatów w kategoriach muzyki rozrywkowej i jazzowej – 24 kwietnia na gali, która odbędzie się w Teatrze Polskim w Warszawie.

W połowie lutego rozpocznie się pierwsza tura internetowego głosowania ponad 1 200 członków Akademii Fonograficznej, w wyniku którego wyłonione zostaną nominacje do Fryderyków 2018.  Lista nominowanych opublikowana zostanie 6 marca.
W tym samym dniu poznamy także laureatów Nagrody Specjalnej – Złoty Fryderyk – przyznawanej przez Radę Akademii Fonograficznej za całokształt osiągnięć artystycznych.

W edycji 2018 nagrania zgłaszane są do konkursu w 9 kategoriach muzyki rozrywkowej, 9 kategoriach muzyki poważnej i 3 kategoriach muzyki jazzowej.
Wydane w 2017 roku albumy, utwory i teledyski można rejestrować w konkursie Fryderyk 2018 jeszcze do wtorku 16 stycznia. Szersza informacja na stronie: www.zpav.pl/aktualnosc
FRYDERYKI – to nagrody przyznawane od 1994 roku przez polskie środowisko muzyczne: ponad 1200 muzyków, autorów, kompozytorów, producentów muzycznych, dziennikarzy i przedstawicieli branży fonograficznej, zrzeszonych w powołanej przez Związek Producentów Audio Video Akademii Fonograficznej. Nagrody przyznawane są w drodze dwuetapowego tajnego głosowania członków Akademii.  Autorką statuetki Fryderyk jest rzeźbiarka Dorota Dziekiewicz-Pilich. Po raz dwunasty produkcja Gali Fryderyk powierzona została Agencji STX Jamboree.

napis_logo_2.jpg

Związek Producentów Audio Video  (ZPAV) jest stowarzyszeniem producentów fonogramów i wideogramów muzycznych, zrzeszającym ok. 90% rynku muzycznego w Polsce. Posiada zezwolenie ministra kultury i dziedzictwa narodowego na zbiorowe zarządzanie prawami producentów fonograficznych. Od momentu powstania w 1991 roku ZPAV prowadzi działania na rzecz dynamicznego rozwoju rynku muzycznego w Polsce. Jest grupą krajową Międzynarodowej Federacji Przemysłu Fonograficznego (IFPI), która zrzesza i reprezentuje światowy przemysł muzyczny (ponad 1 400 firm w 66 krajach). ZPAV działa na forum legislacyjnym, współpracuje z organami ścigania i wymiaru sprawiedliwości w dziedzinie ograniczenia naruszeń praw autorskich i pokrewnych, prowadzi szerokie działania edukacyjne oraz promocyjne, wspierające rozwój rynku muzycznego, m.in. opracowuje oficjalną listę sprzedaży OLiS oraz przyznaje wyróżnienia Złotych, Platynowych i Diamentowych Płyt.

Od 1995 r. ZPAV jest organizatorem Fryderyków – nagród muzycznych, przyznawanych przez środowisko muzyczne: muzyków, autorów, kompozytorów, producentów muzycznych, dziennikarzy i branżę fonograficzną, zrzeszonych w Akademii Fonograficznej.

Fryderyk 2018 v1.jpg

Fryderyk 2018 v4.jpg

Najlepiej sprzedającym się albumem ubiegłego roku była płyta rapera Quebonafide "Egzotyka"

Związek Producentów Audio Video przygotował roczne podsumowanie listy OLiS. Na pierwszym miejscu zestawienia pojawił się drugi studyjny album rapera Quebonafide, pt. "Egzotyka". To kolejny rok, gdy najlepiej sprzedającą się płytą fizyczną jest album hip-hopowy (w roku 2016 był to album O.S.T.R. "Życie po śmierci"). Miejsce drugie przypadło albumowi "Divide" Eda Sheerana, a podium zamknął Depeche Mode z płytą "Spirit".