ZPAV na festiwalu Soundedit

Związek Producentów Audio Video został ponownie oficjalnym partnerem Soundedit 2016 – Międzynarodowego Festiwalu Producentów Muzycznych – i jak co roku zaangażował się w towarzyszącą mu konferencję.

Festiwal odbędzie się w dniach 28–30 października bieżącego roku w Łodzi i jak co roku organizator przewidział wiele atrakcji: od koncertów (m.in. zespołu Raz Dwa Trzy, Brodki, Dawida Podsiadły) po warsztaty i panele dyskusyjne.

W ramach współpracy ze Związkiem Producentów Audio Video, który kolejny rok z rzędu został oficjalnym partnerem festiwalu, przygotowano specjalne dyskusje, które odbędą się w sobotę 29 października.

Pierwszy z paneli pod auspicjami ZPAV, „Rynek producentów niezależnych w Polsce”, rozpocznie się o godz. 14.15. Na spotkaniu tym zostanie przedstawiona polska fonografia niezależna, a także szanse jej rozwoju w Polsce i na świecie. Czy wytwórnie niezależne to siła polskiego rynku muzycznego, czy tylko niewielki fragment zarządzany przez pasjonatów muzyki bez ambicji biznesowych? Jak to jest na świecie? Z kogo można brać przykład i na czyich błędach najlepiej się uczyć? O problemach niezależnych wydawców rozmawiać będą Bogusław Pluta – dyrektor OZZ ZPAV, Tony Duckworth – PIAST General Manager Poland and Eastern Europe oraz Laura Strzałkowska – przedstawiciel sekcji ds. wytwórni niezależnych ZPAV.

O godzinie 17.15 rozpocznie się wspólny panel ZPAV-u i ZAiKS-u: „Co posiadam, co mogę kupić, co sprzedać”, który poruszy tematy związane z nadawaniem w stacjach radiowych, działalnością organizacji zbiorowego zarządzania, a także możliwością wykorzystywania sampli. Problemy twórców i wydawców w tym zakresie rozwiewać będą: Bogusław Pluta – dyrektor OZZ ZPAV, Marek Hojda – wiceprezes ZAiKS-u, Laura Strzałkowska – przedstawiciel sekcji ds. wytwórni niezależnych ZPAV, Paulina Golba – Golba Music publisher oraz Paweł Rurak-Sokal – lider zespołu Blue Cafe.

Kolejny wspólny panel ZPAV-u i ZAiKS-u, „Tantiemy w sieci. Jak wygrać z YouTubem?”, rozpocznie się o godz. 18.00. Bogusław Pluta ze ZPAV oraz przedstawiciele ZAiKS-u: Marek Hojda, Marek Kościkiewicz i Jan Młotkowski dyskutować będą o tym, dlaczego treści kultury przynoszą ogromne zyski właścicielom internetowych platform takich jak YouTube, a do twórców trafiają zaledwie grosze. Czy wszystkich dostawców treści obowiązują te same reguły? I co planuje Komisja Europejska, aby wprowadzić zmiany równoważące rynek i zapewniające uczciwy podział wpływów dla twórców?

Serdecznie zapraszamy – klub Wytwórnia, ul. Łąkowa 29, Łódź, sala warsztatowa.
Wstęp na wszystkie panele jest bezpłatny .

Festiwal Soundedit jest imprezą mającą na celu uhonorowanie producentów muzycznych. Gościem specjalnym tegorocznego wydarzenia jest Brian Eno – wybitny muzyk, kompozytor, producent oraz laureat nagrody Grammy. Artysta podczas oficjalnej gali, która odbędzie się 29 października, odbierze statuetkę w uznaniu za całokształt swojej pracy producenckiej.

O Związku Producentów Audio Video

Związek Producentów Audio Video jest stowarzyszeniem producentów fonogramów i wideogramów. ZPAV powstał w 1991 roku z inicjatywy osób z branży muzycznej, przede wszystkim w celu reprezentowania interesów legalnych producentów w obliczu piractwa fonograficznego, które na początku lat 90. sięgało 95%. ZPAV, posiadając zezwolenie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, chroni praktycznie wszystkich producentów nagrań funkcjonujących na polskim rynku.

ZPAV jest polską Grupą Krajową Międzynarodowej Federacji Przemysłu Fonograficznego (IFPI), która zrzesza i reprezentuje światowy przemysł muzyczny (ponad 1400 firm w 66 krajach).

zpav.jpg

ZPAV_na_festiwalu_Soundedit_info_prasowe.docx

docx | 1,73 MB

Hulakula – Rozrywkowe Centrum Miasta powraca na imprezową mapę stolicy