Komu należą się opłaty za muzykę odtwarzaną w klubach, restauracjach, dyskotekach

Przed nami okres, w którym tradycyjnie trwa wzmożony ruch w klubach, dyskotekach i restauracjach. Właściciele lokali prześcigają się w ofertach sylwestrowych i karnawałowych, których zadaniem jest pozyskanie jak największej liczby klientów. Warto pamiętać, że muzyka może być tym elementem, który zdecyduje o wyborze lokalu. Odpowiednio dobrany repertuar muzyczny jest kluczem do udanej imprezy i zadowolonych klientów, jednak należy też pamiętać, że publiczne odtwarzanie muzyki skutkuje koniecznością uiszczania opłat na rzecz jej twórców i właścicieli praw.

O tym, że muzyka jest ważnym elementem decyzji o wyborze lokalu przekonani są sami właściciele lokalów gastronomicznych. W badaniu przeprowadzonym przez OBOP w 2011 roku 82% z nich potwierdziło, że muzyka zachęca gości do przyjścia. Nie wszyscy jednak pamiętają, że za publiczne odtwarzanie muzyki, tak jak za każdy inny element udanej imprezy: jedzenie, napoje czy wystrój wnętrza, należy zapłacić.
Kwestię opłat za muzykę reguluje Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zgodnie z art. 17 tej ustawy podmioty publicznie odtwarzające muzykę są zobowiązane do uiszczania należnego wynagrodzenia, tzw. tantiem, na rzecz wszystkich organizacji zbiorowego zarządzania (OZZ), reprezentujących prawa autorów, producentów i artystów wykonawców.

W Polsce właściciele praw do muzyki reprezentowani są przez cztery oddzielne organizacje zbiorowego zarządzania:
Powoduje to konieczność zawarcia odrębnych umów zezwalających na korzystanie z muzyki z każdą organizacją z osobna. Pewnym uproszczeniem jest możliwość podpisania dwóch umów z przedstawicielami ZPAV. Na mocy zawartego porozumienia pomiędzy ZPAV i SAWP przedstawiciele ZPAV mogą także podpisywać umowy na rzecz Stowarzyszenia Artystów Wykonawców Utworów Muzycznych i Słowno-Muzycznych (SAWP). Obecnie więc dopełnienie wszystkich formalności, które umożliwią legalne korzystanie z muzyki w przestrzeni publicznej, wymaga kontaktu z trzema organizacjami: ZPAV-em, ZAiKS-em i STOART-em.
Wysokość należnych twórcom, producentom oraz wykonawcom opłat określona jest w tabeli stawek wynagrodzeń z tytułu odtwarzania fonogramów i wideogramów muzycznych, która od 2013 roku jest jedną wspólną tabelą dla ośmiu organizacji, w tym dla organizacji reprezentujących właścicieli praw do muzyki.

Tabele dostępne są m.in. na stronie Związku Producentów Audio Video:

ZPAV :: Opłaty za muzykę - Podpisz umowę - Wysokość opłat - Odtwarzanie

Muzyka – to podstawa każdej imprezy, a zawłaszcza sylwestrowej czy karnawałowej. To ona pozwala zagwarantować gościom udaną zabawę i może być kluczem do sukcesu lokalu. Warto więc pamiętać, że korzystając z muzyki, korzysta się z efektu pracy całego sztabu ludzi – od kompozytora, autora tekstu, po producenta i wydawcę – i za tę pracę należy im się zapłata.

O Związku Producentów Audio Video

Związek Producentów Audio Video jest stowarzyszeniem producentów fonogramów i wideogramów. ZPAV powstał w 1991 roku z inicjatywy osób z branży muzycznej, przede wszystkim w celu reprezentowania interesów legalnych producentów w obliczu piractwa fonograficznego, które na początku lat 90. sięgało 95 proc.

ZPAV, posiadając zezwolenie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, chroni praktycznie wszystkich producentów nagrań funkcjonujących na polskim rynku.

ZPAV jest polską Grupą Krajową Międzynarodowej Federacji Przemysłu Fonograficznego (IFPI), która zrzesza i reprezentuje światowy przemysł muzyczny (ponad 1 400 firm w 66 krajach).

logotyp_ZPAV_2.jpg

Ronan Keating kolejną gwiazdą Night of the Proms

Ronan Keating kolejną gwiazdą polskiej edycji Night of the Proms! Irlandzki wokalista popowy, były frontman popularnego boysbandu Boyzone, wystąpi w naszym kraju już pod koniec marca 2017 roku!