Legenda polskiej muzyki – grupa Czerwone Gitary wystąpi w Hulakula

Kryształowa kawiarnia, czerwone gitary, Złote Płyty – w tych kilku słowach można by streścić historię jednego z najważniejszych polskich zespołów muzyki rozrywkowej, który już 11 marca zagra w Warszawie w Hulakula Rozrywkowym Centrum Miasta.

Wszystko zaczęło się w kawiarni Cristal w Gdańsku 3 stycznia 1965 roku. To tam powstaje grupa Czerwone Gitary, nazwana tak od koloru gitar, na których grali. Bernard Dornowski, Krzysztof Klenczon, Jerzy Kossela, Jerzy Skrzypczyk i Henryk Zomerski – tworzący pierwszy skład, nie mogą jeszcze wiedzieć, jak wiele złotych płyt trafi później na konto ich zespołu.

Pierwszy minialbum nagrywają jeszcze w tym samym roku, z gościnnym udziałem Seweryna Krajewskiego, który wkrótce dołączy do zespołu, i wyruszają w trasę koncertową pod hasłem „Gramy i śpiewamy najgłośniej w Polsce”. A potem jest już tylko lepiej.

Pod koniec 1966 roku w ekspresowym tempie nagrywają długogrającą płytę To właśnie my, która zapoczątkowuje okres największej popularności grupy. Wkrótce posypią się zaproszenia na festiwale (krajowe i zagraniczne), Złote Płyty (a także Marmurowy Krążek za największą liczbę sprzedanych płyt w historii polskiej fonografii), nagrody (m.in. przyznane w Cannes trofeum – to samo, które otrzymał wówczas zespół The Beatles) oraz dowody uznania publiczności (jak tytuł jednego z najlepszych polskich zespołów XX wieku, nadany przez czytelników „Polityki”). Nic dziwnego – przeboje takie jak Anna Maria, Takie ładne oczy czy Płoną góry, płoną lasy nucą już kolejne pokolenia Polaków.

Te ponadczasowe hity będzie można usłyszeć na koncercie w Hulakula – Rozrywkowym Centrum Miasta, gdzie zespół w odnowionym składzie (Jerzy Skrzypczyk - perkusja; Mieczysław Wądołowski - gitara, wokal; Arkadiusz Wiśniewski - gitara basowa, wokal; Dariusz Olszewski - gitara, wokal; Marek Jabłoński - gitara) wystąpi 11 marca o godzinie 18.00. Bilety będą do nabycia na miejscu w dniu koncertu (w cenie 30 zł) lub w przedsprzedaży internetowej (20 zł).

Partner imprezy: Urząd Dzielnicy Praga-Północ
Patroni medialni: Informator Stolicy, Koncertomania, Music Alert
Organizator: Hulakula – Rozrywkowe Centrum Miasta

INFORMACJE ORGANIZACYJNE:
miejsce: Hulakula – Rozrywkowe Centrum Miasta, ul. Jagiellońska 82B, Warszawa;
data: 11 marca (niedziela);
start imprezy: 18:00;
bilety: 20 zł (przedsprzedaż), 30 zł (w dniu koncertu);
dołącz do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/1846457645387306/.

czerowne gitary - pasek logotypy.jpg
Hulakula Rozrywkowe Centrum Miasta – to jedno z największych centrów rekreacyjno-rozrywkowych w Polsce, a także wyjątkowy klub muzyczny. W lokalu znajduje się 28 torów do kręgli, sala bilardowa, trzy place zabaw dla dzieci, trzy bary oraz dwie niezależne sale klubowe, w których regularnie odbywają się imprezy muzyczne. Szeroka i zróżnicowana oferta Hulakula zapewnia rozrywkę dzieciom i młodzieży, dorosłym i seniorom.

współpracuje regularnie z wieloma organizacjami pozarządowymi i instytucjami publicznymi, których podopieczni mogą bezpłatnie korzystać z oferty centrum. Pod nazwą Rodzinne Centrum Rozrywki Hulakula rozpoczęło działalność w 2000 r. Od 5 listopada 2016 r. działa w nowej lokalizacji: przy ul. Jagiellońskiej 82B (budynek galerii Metropol Dom i Wnętrze).

Hulakula.jpg

Powiązane artykuły
Hulakula hucznie będzie obchodzić swoje urodziny - w programie m.in. koncert Dody i bowlingowy turniej gwiazd!

W listopadzie miną dwa lata odkąd Hulakula Rozrywkowe Centrum Miasta zapewnia najlepszą zabawę w mieście, organizując wyjątkowe imprezy w nowej lokalizacji – na warszawskiej Pradze Północ przy ul. Jagiellońskiej 82B. Z tej okazji już 10 listopada odbędzie się wydarzenie,
Już po raz drugi przedstawiciele branży eventowej, reklamowej i mediów bawili się w Hulakula Rozrywkowym Centrum Miasta – zobacz fotorelację

W środę 3 października w Hulakula Rozrywkowym Centrum Miasta po raz drugi odbyła się wyjątkowa impreza skierowana do branży eventowej, reklamowej i mediów: „B2Beat… branża spotyka się w Hulakula”.
Bal Halloween dla dzieci w Hulakula Rozrywkowym Centrum Miasta

Halloween – to fantastyczna zabawa, która zabiera najmłodszych w świat magii, zaklęć i czarnoksiężników. Już w niedzielę 28 października w Hulakula Rozrywkowym Centrum Miasta zapanują magiczna atmosfera, wyjątkowe stroje i mnóstwo śmiechu!
Już w niedzielę Enej zagra w Hulakula charytatywny koncert na rzecz Komitetu Ochrony Praw Dziecka

Komitet Ochrony Praw Dziecka (KOPD) po raz kolejny organizuje koncert na rzecz swoich podopiecznych w Hulakula Rozrywkowym Centrum Miasta. Tym razem na scenie Hulakula zagości rockowo-folkowy zespół Enej. Całkowity dochód z koncertu zostanie przekazany na rzecz KOPD.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.